Možná nalákám čtenáře obsahem obrázku více než tématem samotným :-)
Zima z hlediska tradiční ínské medicíny patří z pěti elementů k vodě a voda odpovídá energii ledvin. Tento orgán a jeho meridián je celou dobu zimy na vrcholu svých sil, je proto velmi zranitelný, a to jak chladem, tak naším zacházením s energií, kterou tělu stravou denně dodáváme. Zima je nejen nejchladnějším, ale i nejklidnějším obdobím, kdy organismus regeneruje své síly. V zimě organismus načerpává zásoby, které pak na jaře vyraší znovu obnovenou silou. Naším úkolem je tyto síly vytvořit a regenerovat, ale nepřehánět to s nadbytkem a nezahltit organismus přebytkem, protože pak se toho tělo těžce zbavuje.
Doporučení pro zimní stravování:
- zima je období, kdy přirozeně používáme nejvíce tuku
- můžeme si dovolit nejvíce živočišných produktů
- můžeme dokonce více fritovat (pokud nás neomezuje žádné závažné onemocnění)
- protože používáme více tuku, je třeba zařadit do jídelníčku něco co pomáhá tuk zpracovat, a to jsou např. ředkve
- zeleninu doporučuji jíst denně, ale můžeme méně než v jiných obdobích, ideální ke konzumaci jsou ty druhy zeleniny, které se dají přirozeně skladovat (to je hlavně zenelina s největším jangovým potenciálem, tedy zelenina kořenová, ale i kulatá, jako je dýně a zelí.
- syrovou zeleninu používáme v zimě zřídka, volíme tepelnou úpravu
- nezapomínáme však na zeleninu zelenou (pórek, kadeřavá kapusta) - tepelná úprava
- nezapomínáme na natě - petrželová (která odroste ve vlhku s odříznutého vrchu petržele), cibulová (lze vypěstovat v květináči)
- klíčky řeřichy či vojtěšky patří rovněž do zimního jídelníčku - kdy je dáváme do horké polévky či zeleninové omáčky
- kvašená zelenina je nezbytným a nutným zdrojem vitamíńů a enzymů, je součástí každodenního jídelníčku (pro naše kraje je typické kvašené zelí, řepa apod.)
- z obilí nešetříme pohankou, ovsem a ječmenem, ale i kulatá rýže je na zimu tím pravým
- nezapomínáme na jáhly, které mají také jangový charakter
- vzácně v zimě řadíme do jídla kukuřici, a to převážně v kombinaci s jinou obilovinou (kukuřice a jáhly)
- luštěniny tvoří v zimě větší část talíře, k nutnosti posílení ledvin zařazujeme zejména fazole, ponejvíce azuki, které dodávají ledvinám energii
- tofu je na jídelníčku v nižším procentu než v létě a také je více v pečené podobě
Zima je obdobím kdy by se měla prodloužit doba tepelné úpravy potravit, dělají se dlouhé vývary, čímž teplo zabudováváme spolu s minerály do svého organismu. Také je vhodné pečení. V zimě přidáváme tepla, síly a tlaku a prodlužujeme délku přípravy.
Je krásné zapojit se do svého životního rytmu, žít v souladu s ročním obdobím a vesmírnou energií a být našemu tělu užiteční.
Příklad potravin typických pro element Voda:
Obiloviny: divoká rýže, ječmenné kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, dýně
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely, krabí maso
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, skořice, hřebíček, zázvor, anýz
autor: Zuzana Barka
doporučená literatura a čerpáno z knihy: Radost ze zdravých dětí, Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu, Strnadelová, Zrzán
Comments