Podzim je období roku, které přináleží prvku KOV v pentagramu. Podle fází proměn pěti elementů (prvků) má energie na podzim v lidském těle uzavírající charakter, stahuje se nazpět a klesá. Když se s námi zeleň léta loučí, aby udělala místo červeným tónům podzimu, prožíváme také jakési zastavení a ukončujeme vše důležité. Naše síly se stahují a připravují nás na zimu.
Skrze rozjímání o vlastní minulosti někdy dochází k tomu, že na povrch znovu vyplouvají kdysi již potlačené pocity. Je proto velmi důležité uvědomit si, že po každém odchodu přícházi v životě opět nový začátek, stejně jako každé odloučení předpokládá, že jsme připraveni se oprostit a neulpívat v minulosti.
Podzim přináleží elementu kov, k němuž patří orgán plic a tlusté střevo, k emocím plic patří smutek. Pokud budeme v období podzimu příliš melancholičtí a smutní, dojde k oslabení energie v meridiánu plic a je pak velmi snadné, že náše plíce (dýchací cesty) budou napadeny škodlivinou z venku (infekce, nachlazení, apod)... Smutní lidé navíc často pláčou. S každou slzou ztrácejí tělní tekutinu, a dochází k vysušování. Plíce dle TČM nemají rády sucho, potřebují být zvlhčovány.
Pokud nemáte rádi podzim, pokuste se k němu přistupovat jinak, je důležité i v rámci prevence nemoci vidět v každém dni vašeho života, ať už je jaro, léto, podzim, zima něco pozitivního. Dopřejte si každý den nějaký čas pro sebe, cvičte, meditujte, vyhněte se lidem, kteří si jen stěžují a žijí v negaci, vyhněte se negativním zprávám ať už z článků na internetu, nebo v TV...
Nepoužívejte příliiš sugestivní věty typu: "zase se ochadilo, určitě onemocním", "nesnáším podzim", "ta tma mě zabije", "všude je plno bacilů, jistě nějaký chytnu"...
V případě, že patříte k typu lidí, kteří trpí zimomřivostí, můžete vyzkoušet na rozhýbání energie čchi a podpoření krevního oběhu horké koupele nohou.
Dopřejte si stravu, která je spojená s podzimem.
V podzimním období vytváříme zásoby na zimu, a to jak v naších spížích a sklepech, tak v našem těle. Něměli bychom zatížit naše zažívání nevhodnou stravou, neboť pak vznikají přebytky, které se usazují ve výše zmíněných plicích, což může také vést k nemocem tohoto orgánu.
- s přibývajícím pocitem chladu lze mírně přidávat tuk (který jsme v létě omezili), i občasné smažení v chladných podzimních dnech si můžeme dovolit. To však pouze v případě, že jsme zdraví a netrápí nás žádné závažné onemocnění či momentální akutní problém;
- z obilovin jsou velmi vhodné jáhly, které však při teplých dnech kombinujeme s rýží. Jejich procento zařazení však narůstá. V chladných dnech již zařazujeme pohanku, i když ještě stále více s jinými obilovinami. Oves i ječmen jsou také častější než v horkém létě;
- zelenina je v porovnání s obdobím zimy stále ještě na tálíři převládající potravina, důraz zde klademe na zeleninu kulatou co do četnosti. Podíl syrové zeleniny postupně snižujeme, doba tepelné úpravy se lehce prodlužuje;
- na podzim je důležitá chuť pálivá, nezapoměňte na křen, česnek a jiná dochucovadla, které však necháme lehce přejít varem;
- z luštěnin zařazujeme více cizrny, hrachu, sojových výrobků, i větší množství sojové omáčky.
- podzim je obdobím návratu a sucha. Proto je pro regeneraci plic a tlustého střeva potřebné zvlhčování. Vhodným prostředkem je celozrnná rýže, která doplňuje čchi a chrání před vysoušením. Dále to jsou všechny jemné bílé druhy zeleniny – celer, květák a také bílá ředkev, pórek, cibule, křen a malé množství ostrého koření. Tyto potraviny posilují plíce a zvyšují imunitu. Nejlépe se vyhnete nachlazení pravidelným užíváním polévek – silných masových a zeleninových vývarů, luštěninových, s pórkem, cibulí a kořením, miso polévek.
- omezit sladkosti v případě pocitu únavy a "těžkosti"
Stručný příklad potravin typických pro element Kov: Obiloviny: dlouhozrnná rýže, ječmen, ječmenné kroupy, pšenice Luštěniny: bílé fazole, slzovka Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, mrkev, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, banány, dýně, špenát, kyselá jablka, zelená listová zelenina, pastiňák Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso, tofu Ostatní: zázvorový, mátový čaj, chilli, ořechy, semínka, houby (hlíva, žampiony…), ječmenný slad (Sladěnka či Sladovit).
autor: PhDr. Zuzana Barka
Commenti