Vše, co jíme, může ovlivnit to, jak se cítíme, nejen po stránce fyzické, ale i emocionální. Stravu považuje tradiční čínská medicína nejen za výživu pro tělo, ale dokonce za lék. Stejně tak může sloužit jako faktor, který naše zdraví a pohodu ničí. Je proto důležité vědět, co a jakým způsobem je vhodné konzumovat.
Jaro je obdobím kdy se po zimním spánku probouzí příroda rodí se nový život. Energie stoupá, jde nahoru, vše je zelené, pružné a křehké.
Je to období, které je spojeno s prvkem DŘEVO, z pohledu lidského vývoje - porodu a dětství.
Dle tradiční čínské medicíny stejný energetický náboj náboj jako má jaro mají naše játra a žlučník, jejich úkolem je příjem a zpracování energie, z pohledu TČM také řídí svalové napětí, vyživují šlachy a zrak.
V tomto období jsou játra orgánem, který je na vrcholu, má největší energetický potenciál a nejvíc se také očišťuje. Zima jak jsem již zmínila v předchozím článku "stravování v zimním období" je čas, kdy náš organismus shromažďuje a využívá zásoby. To vše se na jaře pročišťuje jak v našem tělě, tak v přírodě. Díky tomu je jaro nejlepším obdobím očisty - půstů. Stejně tak je důležité novému ročnímu období přizpůsobit i naší stravu.
1. Játra hospodáří s tuky, těch máme po zimním období v těle ve větší míře. Je proto důležité abychom na jaře snížili podíl tuku ve stravě. Snížení přijímání živočišných prouktů, zejména masa. Což pro nás není nic nového, blíží se popeleční středa, kterou znají hlavně křesťané a s ní související masopust, tedy 40 dní, po které se mají vyhnout masu. Dospělým, ale i dětem se vyplatí masopust dodržet, i když u dětí to není nezbytně nutné.
2. Snižujeme podíl oleje. To znamená, že ho nedáváme do všech složek stravy, jako v zimě. Část zeleniny však stále na tuku připravujeme.
3. Zvyšujeme podíl zeleniny a to hlavně zelené. Jaru odpovídá energie proudící nahoru a je vyjádřená i zelenou barvou. To vše je obsaženo v zelené naťové zelenině.
Elementu dřeva přísluší barva zelená a chuť kyselá, takže bychom měli jíst převážně zelenou zeleninu: saláty, brokolici, kapustu, zelí ,špenát , rukolu, atd.
Můžeme občas přidat i menší množství naklíčených luštěnin, které opět zastupují jarní energi. Lehce zvyšujeme podíl syrové zeleniny, syrový salát, čínské zelí, ale rovněž více krátce blanšírovaného salátu a zvyšujeme i podíl krátce kvašené zeleniny.
4. Na jaře roste divoká zelenina, která má tu správnou energii. Je skvělé ji umět využít a zařadit do jídelníčku. Jsou to především pampelišky, kopřivy, chudobky, podběl, bršlici, medvědí česnek, apod. Podávají se syrové nebo velmi krátce tepelně upravené, např. do blanšírovaných salátů, nebo polévek.
Také z bylinek – popenec, naklíčenou řeřichu a naklíčenou pohanku, zkrátka jakoukoliv listovou zelenou zeleninu a rozličné bylinky.
5. S ohledem na charakter zevního tepla ubíráme pohanku a naopak začněme zařazovat kukuřici, i když stále podíl obou obilovin na jaře je 1:1. Nejvíce však v tomto období používáme rýže, začneme nahrazovat rýži kulatou za jinovější dlouhozrnou.
6. Nakyslá chuť – která prospívá játrům, se dobře dodá třeba nakvašeným zelím. Doporučuji vyzkoušet také salát Kimči (korejský salát, můžete si jej sami vyrobit , spoustu receptů najdete na internetu, nebo k dostání v prodějně Bio Nebio v Třinci ) A naložený Pickels – oblíbený pokrm, je to také nakládaná zelenina.
Na doplnění kyselé chuti je vhodné kyselejší jablíčko, šťáva z citrónu.
7. Další potraviny prospěšné játrům jsou také: bulgur , kuskus, pšenice špalda, výhonky luštěnin, slepičí polévka a maso, výhonky alfalfa, petrtželka , kachní polévka a maso, kysané mléko a kefír, granátové jablko, maliny, kyselé druhy jablek, rybíz, jahody, brusinky, mandarinky, pomeranče, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, citron, šťovík, ocet, petržel, švestky, šípkový, mátový, meduňkový, slézový čaj.
8. Obecně vzato je strava odlehčená a konzumuje se v menším množství. To umožní načerpat dostatek energie, která nám poskytne větší jarní aktivitu odpovídající jarní energii celé přírody.
Na internetu najdete velké množství nejrůznějších receptů zahrnujících výše uvedené potraviny. Vyzkoušejte změnu a stravujte se dle doporučení, vyhnete se jarní únavě a budete se cítit lépe. V příštím článku se zaměřím na nejrůznější metody jarní detoxikace organismu.
Přeji bohatou fantazii při tvorbě nových jarních receptů. Můžete je sdílet s ostatními v komentářích pod článkem.
autor: PhDr. Zuzana Barka
留言